woensdag 16 januari 2013

Auwch

Het is tegenwoordig moeilijk om in België een krant open te slaan en dan iets te lezen zonder dat je je hoofd moet schudden, even je ogen sluiten, een diepe zucht te laten en met onze vlakke hand tegen ons voorhoofd te slaan. Het kon vandaag weer niet anders zijn.

We hebben vernomen dat Tom Heremans, een journalist die zich zonder twijfel bij de betere columnisten van Vlaanderen mag rekenen, de Auwch Award gewonnen heeft. Dat is een prijs die wordt uitgereikt voor vrouwonvriendelijkheid. Ietwat weldenkend mens zou dan denken dat hij, om die prijs te verdienen, een honderdtal vrouwen brutaal onder hun kont geschopt heeft en vervolgens vijf kranten gevuld heeft met als enige tekst: 'Tette,tette,tette,tette,...' , maar dan onderschat u de Vrouwenraad aanzienlijk. De Auwch-award heeft trouwens de vorm van een penisvormige cactus. We zijn ontroerd door het gevoel voor subtiliteit dat de vrouwenraad heeft.

Hoe dan ook, Heremans heeft de award verdiend omdat hij zich nogal kritisch uitliet over een naaktkalender voor Kom op Tegen Kanker. U weet, een kalender die moet verkopen want de opbrengst gaat naar een goed doel. Nu vragen wij u oprecht: zou u een kalender kopen waar u Miet Smet (69 lentes, tsjevin) naakt ziet? Tom Heremans schreef van niet, en wij zijn het volmondig met hem eens. Het was vooral dit fragment dat bij de Vrouwenraad in het verkeerde keelgat schoot:
Als u graag naar ruïnes kijkt, dan zouden we u aanraden nog een dagje geduld te oefenen en er zondag tijdens Erfgoeddag op uit te trekken.
Toegegeven, niet zo enorm verstandig, maar niet minder verstandig dan te pas en te onpas te verwijzen naar de situatie in de jaren '30, waar we erg waakzaam voor moeten blijven. U snapt ongetwijfeld ons punt. Daarnaast vragen we ons ook af of de hetze zo groot had geweest had een vrouw hetzelfde geschreven over pakweg Wilfried Martens. Natuurlijk slechts een hypothetische vraag die we nooit met zekerheid kunnen beantwoorden, maar wel stof tot nadenken.

Hoog tijd dan om eens te luisteren naar de motivering van de Vrouwenraad:
"Het feit dat Tom Heremans de Auwch Award als een geuzenprijs beschouwt, betekent juist dat wij nog heel veel werk voor de boeg hebben om seksisme in al zijn vormen uit te roeien. Dat gaat van seksistische advertenties en beelden en seksistische uitspraken in de media tot seksistische intimidatie en gedrag op de werkvloer en op straat. Wij willen gelijkheid en respect voor iedereen in de samenleving, zonder clichés of taboes."
Beste dames, wij betwijfelen of u het seksisme uitroeit door een columnist te bekronen met een Auwch Award. De Vrouwenraad vond dit vrouwonvriendelijker dan Voka, die geen enkele vrouw in een hogere functie heeft, en dan Gert Verhulst, die medio 2012 voor honderdduizend Knack-lezers verkondigde dat vrouwen het huishouden moeten doen. Dat Sharia 4 Belgium, u weet wel, zij die vinden dat iedereen met een spatje blote benen een hoer is, niet eens genomineerd wordt, zegt veel over de vrouwenraad. En hebben we jullie ooit gehoord over Vijftig tinten...? Toch ook niet meteen toonbeeld van hoe de wereld er zou moeten uitzien...

Enfin, niet dat zo'n award veel uithaalt, en zeker nu niet, want nu heeft die vooral getoond dat jullie niet zo veel zelfrelativering en humor kennen. Verder wensen we jullie ook nog een gezonde dosis realiteitszin toe en indien mogelijk eventueel een notie van het begrip 'satire.' Neen dames, we vrezen dat jullie vooral in jullie eigen voet hebben geschoten.

We zijn dan ook blij dat de hoofdredacteur van De Standaard vooral trots was op zijn journalist. We vrezen ook dat jullie nu niet zo serieus meer genomen zullen worden. Omdat we de slechtste niet zijn, eindigen we met een suggestie: Een Belgische tak van Femen, dat lijkt ons wel wat. Want feminisme in België verdient betere vertegenwoordigers dan deze verzuurde vereniging van geitenwollen sokken.

Nota: Een penisvormige cactus zou lang niet zo slecht op ons bureau staan.

Geen enkel bericht missen? Volg ons op Facebook!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten