zaterdag 9 februari 2013

Goede voornemens

Goede voornemens zijn er om aan te houden in januari, en om te breken vanaf februari. Zo ook voor ons. Wij hadden ons immers voorgenomen om het minder over de N-VA te hebben, en wij zijn daar ons inziens nogal goed ingeslaagd maar vandaag hebben we besloten dat het niet langer verder kan. Inderdaad, het zoveelste artikel over regenboog t-shirts volgt nu.

Zoals u wellicht hebt opgevangen heeft Bart De Wever iets gezegd over regenboog t-shirts achter een loket van de stad Antwerpen. De krant De Standaard distilleerde daaruit en plaatste vervolgens op de voorpagina 'Geen homo's achter loket'. Dat is nogal ongenuanceerd, maar daarover is de voorbije week echt wel genoeg gezegd. We willen toch nog even enkele dingen onder de aandacht plaatsen.

* De holebiverenigingen reageerden meteen door te zeggen dat het regenboog t-shirt verbod niet stigmatiserend is. Wij zouden hier voldoende grond in zien om de discussie te stoppen. De rest helaas niet.
* Bart De Wever verduidelijkte een beleid van Patrick Janssens, waarin neutraliteit van de loketbediende voorop staat. Dat betekent geen hoofddoek, geen HIV-lintje, geen Kom-op-tegen-Kanker bloem en Bart De Wever haalde daar dus ook het regenboog t-shirt bij. Bart De Wever homofobie verwijten houdt weinig tot geen steek.

Nu goed, de hele week was het dus storm hier, Bart De Wever kan niet intellectueel lager zakken daar en hoe durf je ginder, niet in het minst door de CD&V, Groen, Open VLD en SP.A. Vooral de kritiek van die laatste kwam nogal hypocriet over in onze ogen. Drie redenen waarom:

* Bart De Wever stelde voor om een sensibiliseringscampagne te voeren bij moslims. Uit recent onderzoek bleek immers dat 1 op de 4 moslimjongeren geweld tegen homo's gerechtvaardigd vond. Reactie SP.A: Je moet de moslims nu ook niet gaan stigmatiseren e. Opmerkelijk.
* Wat wil de SP.A nu eigenlijk? Ze vinden Bart De Wever schandalig omdat hij het beleid van Patrick Janssens (SP.A) uitvoert en verduidelijkt.
* Volgens Caroline Gennez (SP.A) : Verschillen zijn toch een rijkdom? Jij bent groot, ik klein. Jij zwart, ik wit. Jij hebt iets op je hoofd, ik niet.... We trekken deze redenering graag even door tot in het absurde; de ideale manier om eventuele gaten in een logica te vinden: jij hebt een hakenkruis op je hoofd. Ik niet.  Inderdaad, ergens lijkt ons neutraliteit aan een loket logisch.

Heeft Bart De Wever dan helemaal géén fouten gemaakt? Absoluut niet. Twee flaters:

* Homoseksualiteit een obediëntie noemen, was een grote uitschuiver, aangezien een obediëntie 'gehoorzaamheid uitvoeren is aan een overste.' Zo is een hoofddoek dragen wél een obediëntie. Een regenboog t-shirt absoluut niet.
* Zijn verontwaardiging achteraf leek ons wat over the top. Je weet wel dat je na elke uitspraak tot 25 mei 2014 afgemaakt wordt door alle andere partijen. Door te stellen dat je 'de andere partijen verantwoordelijk zijn als een enkeling het recht in eigen handen neemt' is overdreven.

Na die hele week aan gezever, was er woensdagavond waarachtig een verademing van een debat te zien. Op de VRT dan nog. Reyers Laat godbetert! De Wever en Etienne Vermeersch lieten elkaar uitspreken (!) en de moderator, Lieven Van Gils onderbrak quasi nooit (!!). Dat kan er natuurlijk wel mee te maken hebben dat hij, er naar eigen zeggen, soms niet veel van begreep. Het was dan ook een ideologische discussie, waarin de ene filosoof na de andere aan bod kwam.

Het resultaat mag duidelijk wezen: meer dan dubbel zoveel kijkers dan gewoonlijk en zo goed als geen negatieve reacties op Facebook. Dat laatste mag een wonder heten, zeker gezien het niveau van de typische Facebook-gebruiker. Zo was er vandaag het bericht van De Standaard dat tien procent van de vrouwen ooit het slachtoffer geweest zijn van een verkrachting of een poging daartoe. Onrustwekkende cijfers, maar indien mogelijk nog meer onrustwekkende reacties. We citeren er enkele:
- Een vrouw is toch niet op aarde gezet om maagd te blijven - J.B, man
- Echt geen nood aan dergelijke berichten, De Standaard is één en al sensatie. - K.J, man
- 60 % van deze vrouwen heeft het ongetwijfeld zelf gezocht. - N.S, vrouw
Heeft u de vrouwenraad gehoord? Wij ook niet. Ongetwijfeld weer een column van Tom Heremans aan de schandpaal aan het nagelen. Prioriteiten zijn belangrijk.

Geen enkel bericht missen? Volg ons op Facebook!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten