maandag 4 februari 2013

Maandag 4 februari

We beginnen stilaan onze moed te verliezen, maar vandaag was het weer zo'n dag dat we zoveel gezien en gelezen hebben dat we met een blogpost over één onderwerp niet toekomen en het wordt bijgevolg weer een overzicht. Omdat we echter niet willen bijdragen tot een taalverloedering van welke aard dan ook, zullen we deze keer een overzicht in tekstvorm weergeven, in plaats van in telegramstijl. Het Laatste Nieuws gebruikt die telegramstijl namelijk ook, en dat is niet meteen een medium waar wij mee willen geassocieerd worden.

We beginnen vandaag alvast met een klepper, want Jacky Lafon drinkt weer! Enfin, Rita, haar personage uit de dagelijkse niet-zo-kwalitatieve-maar-toch-nog-altijd-beter-dan-Wolven soap Familie, is wederom zatte Rita. Trouwe lezers zouden dit opmerkelijk moeten vinden, want eerder berichtte Jacky Lafon herself nog dat zatte Rita niet ging terugkomen. Aangezien wij nu toch (per ongeluk, dat spreekt) hebben vastgesteld dat ze terug zuipt als een volbloed Rus, zijn er slechts twee verklaringen mogelijk:

Ofwel had Jacky zich vergist, zoals ze dat had gedaan bij het noemen van het aantal nieuwe personages (waren het er nu vijf of zevenennegentig?) of die keer dat ze haar leesbril vergat. Ofwel kwam Jacky eens zat op de set gestrompeld, bijvoorbeeld na een uitreiking van een Story-award, en hebben de makers er het beste van proberen te maken. Hoe dan ook, Jacky Lafon komt bij deze op onze blacklist van onbetrouwbare mensen terecht. En die lijst was best al lang.

Nog meer jammerlijk nieuws, want dit weekend maakte de opgewonden media bericht van wederom een deur die bleef openstaan op een trein. Nu beginnen wij minder en minder het belang van die berichtgeving in de media in te zien. Naar onze mening is een openstaande treindeur natuurlijke selectie op z'n best. Nu mogen wij blij zijn dat wij niet zo'n groot lezerspubliek hebben, of wij hadden het mogen uitleggen voor de raad van domme treinreizigers, een bevolkingsgroep die tegenwoordig een ruime meerderheid begint aan te meten, maar soit.

Is het u trouwens opgevallen dat al die filmpjes van openstaande treindeuren altijd spontaan naar VTM worden gestuurd? Dat doet ons toch vermoeden dat de VRT een zekere basisnorm van nieuwswaardig nieuws heeft, wat ons verbaasd afgaande op het aantal keer dat een verstopt rioolputteke al het eerste hoofdpunt is geweest ofwel stuurt de filmer spontaan zijn filmpje op naar VTM omdat dat de enige nieuwszender is die hij kent. Wat schrijnend is. We zouden hieruit ook een niet-geverifieerde link kunnen leggen tussen 'domme treinreizigers' (i.c. zij die voor een open treindeur blijven staan) en de VTM-nieuwskijkers. Maar dat doen we niet, want wij checken onze info wel voordat we die publiceren.

Nu vraagt u uzelf af waarom wij nu deze sneer naar sommige journalisten plaatsen. Welnu, de filmer in kwestie heeft de treinbestuurder op de hoogte gebracht dat de deur openstond. De NMBS liet weten in een reactie deze goede reflex te waarderen en bijgevolg doen wij dat ook, maar dat de treinbestuurder al op hoogte was van het feit dat de deur open was. De minder goede journalisten en de zelfverklaarde Facebook-specialisten betwistten dat en zien een doofpot-operatie, maar kunnen dat natuurlijk niet bewijzen. Wel, wij kunnen het tegendeel wél bewijzen! Houd u vast voor een staaltje onderzoeks-journalistiek van de bovenste plank. Enfin, een plank hoger dan die van Dag Allemaal op z'n minst.

Volgens berichten in betrouwbare media (De Standaard, De Morgen) betrof het hier een trein tussen Herentals en Antwerpen, waar de deur in Lier bleef openstaan en de trein in Boechout gestopt was. Wij hebben even gekeken op Railtime, en zagen inderdaad dat er een trein was binnen het tijdsschema opgegeven door de kwaliteitsmedia, die vertraging had opgelopen wegens een defect aan de trein.
Nu komt het cruciale deel: deze trein was een IR-trein, die geen voorziene halte heeft in Boechout. Waarom zou een treinbestuurder die niet op de hoogte is van een open deur, stoppen in een station waar hij niet moet stoppen? Omdat hij zich vergist heeft? Die kans is verwaarloosbaar klein. Omdat het sein op rood stond? Dat is mogelijk, maar waarom zou het sein dan op rood staan? Omdat er een deur open is? Dus hij wist eigenlijk al dat die deur open stond? Conclusie:
Matthias-kijkt-naar-de-wereld vs zelfverklaarde goede journalisten: 1 - 0.

Zoals u wellicht al hebt opgevangen, is Dutroux vandaag naar het Justitiepaleis gekomen om zijn aanvraag voor een enkelband in te dienen. Dat dat ook in de gevangenis van Nijvel kan, en bijgevolg toch wel een 100.000 euro minder zou kosten (bewaking, u weet wel) bewijst dat justitie in België niet zo efficiënt is. Dat de uitspraak over zijn enkelband pas op 18 februari volgt is zo mogelijk nog erger. Hoe moeilijk kan het zijn om te zeggen "Nee, ge krijgt er gene, gij psychopathische zot. Een oorveeg, dat kunt ge krijgen!"?

Als wij nu eens rechter zouden zijn,.... Maar eerst willen we nog woordvoerder van de NMBS zijn, om zo op te klimmen als CEO. Als we daar de zaken dan recht getrokken hebben, gaan we langs het ministerie van onderwijs, daar het wat op orde zetten. Dan via een ommetje langs Belgacom; Telenet verdient een beetje waardige concurrentie, om dan zo eventjes langs de mannen van bPost te gaan: 'goed bezig heren, straf dat gulle van de staat zijt, want ge doet het zo goed,', en dan proberen we ook nog eens langs Belfius te gaan, maar daar kunnen wij zelfs niet de redding bieden. Als er dan nog tijd over is, gaan we langs justitie.

We kunnen deze blogpost niet publiceren zonder iets te vermelden over het WK veldrijden. Toen we ons televisietoestel hadden aangezet, werden we aangenaam verrast door de excuses van de één-presentatrice van dienst. Kijk, ze kunnen het toch als ze willen. Het enige wat ons verder opviel aan het WK was de wel heel slechte geluidskwaliteit van één van de commentatoren. Als ze Rudi Vranckx in High-definition krijgen in een land waar geen internet meer werkt, dan vragen wij ons toch af hoe het zo moeilijk kan zijn om een verstaanbare geluidsverbinding op te zetten tussen de Verenigde Staten en België.

Dat kan natuurlijk ook altijd aan Telenet gelegen hebben.

Geen enkel bericht missen? Volg ons op Facebook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten