woensdag 20 februari 2013

Woensdag 20 februari

Weet u wat? We gaan gewoon verder op het elan van de voorbije dagen, en vatten het nieuws van de dag(en) gewoon samen, en geven er onze kritische bedenkingen bij. Af en toe zullen we nog wel eens op één ding tegelijk focussen, maar voorlopig werkt dit goed.

Bart De Wever is verbouwereerd omdat hij de premier van Nederland niet mag ontmoeten, de Open VLD verhindert dat, zo zei hij in een interview met NRC Handelsblad. Premier Rutte zei dan weer dat hij nooit een telefoontje van (bdw) gekregen had. Gwendolyn Rutten, voorzitster Open VLD: "Sommige dingen zijn te belachelijk om op te reageren," zo liet ze weten in een reactie. Onze reactie hierop ligt voor de hand, dus die kan u zelf ook wel bedenken. Wij wachten wel even. Klaar? U hebt de tegenstelling ook ontdekt? Mooi zo, nog even en wij zijn niet meer nodig. Hmm, dat is eerder een slechte dan een goede zaak voor ons, eigenlijk.

Ondertussen krijgen we al heimwee naar het tijdperk De Croo, die zou tenminste nog zeggen: "Wel, euh, ik denk dat hier de voorbije dagen genoeg over gezegd is, en dat het euh, niet opportuun is om hierop nog te reageren, dus het lijkt me dan ook aangewezen dat ik dat niet doe." Visionair man, die Alexander.

Ook lachwekkend is de politiek in Nederland. Daar is de partij 50-plus aan een stevige opmars bezig en zou nu de tweede grootste partij van Nederland zijn. De partij komt op voor de rechten van de vijftig-plus, you don't say, en beklemtoont dat de ouderen de grootste slachtoffers zijn van de financiële crisis. Edoch, de cijfers spreken dat tegen. Zo is slechts 2.6 % van de gepensioneerden arm in Nederland, tegenover 6.9 % van de hele Nederlandse bevolking.

Herman Krol, voorzitter van 50-plus en selectief doof, reageerde op zijn Open VLD's op deze uitspraak: "Ik ben nooit een man van cijfertjes geweest." We wachten even totdat uw vlakke handpalm uw voorhoofd verlaten heeft alvorens verder te gaan. Houd u klaar voor een volgende ronde voorhoofd-slaan, want na deze uitspraak steeg de partij significant in de peilingen. Als u ooit het bewijs zou willen dat de wereld serieus aan het ver-achterlijken is en u vergeet even dat er Republikeinen bestaan, is dit een mooi voorbeeld.

De Beneluxtrein 2.0 kent dezelfde bezettingsgraad als de Beneluxtrein 1.0, zo leerden we vandaag. Dat is een bezettingsgraad van 50 %. De NS, nog onkundiger dan de NMBS, hoe verbazingwekkend dat ook mag zijn, is niet tevreden. Deze bezetting dekken de kosten niet, zo klinkt het. De Fyra had een gemiddelde bezettingsgraad van 30 % en werkt niet. Iets gehoord over de kosten die niet gedekt werden? Nope. Hier en daar een technisch kinderziektekiempje? Jua. Men zou bijna geloven dat de NS tegen de Beneluxtrein is. Dat is ook zo. Het waarom daarvan is nogal een lange uiteenzetting, en dat zou ons te ver brengen.

Hoewel, feitelijk bent u een meerwaardezoeker, of daar gaan we toch vanuit. We zullen volstaan door te zeggen dat de NS te veel geld heeft betaald voor de rechten op de Hogesnelheidslijn Amsterdam-Rotterdam, en ze die kosten er uit willen halen, maar dat lukt niet met Intercity's. Dus moet er een dure HSL-oplossing komen. Dat was de Fyra, maar die was niet zo'n succes. Bijgevolg: De NS wil zo snel mogelijk een HSL-oplossing en werkt zo goed als het kan de NMBS tegen met een gewone Intercity. De NMBS wil immers wél een gewone Intercity, der is al nen Thalys, maar daar is de NS dan weer geen aandeelhouder van en dus krijgt de NS daar geen centjes voor. Gatachterlijk, als u het ons vraagt. Enfin, dat heeft tot toestanden geleid, dat hoeft geen betoog.

Hoog tijd voor wat luchtiger nieuws om uw aandacht er wat bij te houden. Het decor van het VTM-nieuws is namelijk van uiterlijk veranderd. Frederik De Swaef, de griezel die ook hoofdredacteur van Story is en naar ons vermoeden elke BV die er bestaat stalkt - hij heeft er d'ogen voor - was alvast positief verrast. 'Het ziet er heel internationaal uit,' merkte hij op en meteen zijn we verbaasd dat hij zulk een moeilijk woord kent. Het was meteen de eerste intelligente uitspraak die we eerder genoemd broekventje, die Jacky Lafon a.k.a Zatte Rita de carrièreprijs gaf mind you, hebben horen doen (drie infinitieven achter elkaar, leve het Nederlands!). Eerder gedane uitspraken in besloten kring als 'De Swaef heeft het IQ van een garnaal' moeten we nu bijstellen naar 'het IQ van een scampi'. Eerlijk is eerlijk.

Nota: Het IQ van een scampi is een beetje hoger dan van een garnaal. Jacky Lafon heeft desalniettemin in beide gevallen een hoger IQ, zijnde 74.

Noord-Korea, altijd al het land met het beste gevoel voor humor geweest van de wereld, dreigt ermee Zuid-Korea plat te bombarderen; of, zoals een Noord-Koreaanse diplomaat zelf zei: "Een pasgeboren puppy kent geen angst voor een tijger". De grapjas van dienst vergat wel te vermelden dat de overwinningskansen van die puppy dan redelijk nihil zijn. De rest van de wereld reageert geschokt. Zo zei een Brits diplomaat dat 'zulke uitspraken ongepast zijn' en Noord-Korea als 'straf geen lolly krijgt na afloop van de vergadering' (dat laatste is niet waar, voor de duidelijkheid; u weet nooit of hln.be moest het eens overnemen). Geef die Noord-Koreaanse een ferme tik met de regel of laat Louis Tobback de diplomatieke betrekkingen verzorgen en ze zullen rap om genade smeken. Bende oproerkraaiers!

Ondertussen waarschuwt het KMI voor een koudegolf. Moest u de voorbije maand onder een steen hebben geleefd, of vergeten zijn dat we ons in een fenomeen bevinden dat 'winter' heet, is dat een welkome waarschuwing. Zoals u weet is het KMI nooit te beroerd om wekelijks de apocalyps te voorspellen sinds de ramp op Pukkelpop. Toen was er namelijk kritiek gekomen op het KMI dat ze niet hadden gewaarschuwd voor het noodweer. Gevolg: sinds 2013 hebben we al drie keer code rood gehad, d.w.z. levensgevaarlijke situaties en een volledige verlamming van alle economische activiteiten. Nu moeten we toegeven dat het vorige maand een dag redelijk venijnig glad was, maar levensgevaarlijk... Goh. De windhoos van een tweetal weken geleden in Oost-Vlaanderen hadden ze dan weer nièt zien aankomen.

Tot slot zijn we altijd blij als iemand onafhankelijk ons gelijk geeft. Dit keer was dat de Ombudsman van De Standaard. De voornaamste job van de ombudsman van De Standaard is om zijn collega journalisten op de vingers te tikken en te zeggen dat ze slecht bezig zijn. Sympathieke kerel, daar niet van. Enfin, ons gelijk geven is veel gezegd. Hij vond dat als er veertien pagina's aan de paus besteed worden, dat die dan niet allemaal met een Europese invalshoek moeten belicht worden, maar bijvoorbeeld ook eens met een Afrikaanse invalshoek. Dus roept hij in zijn schrijven op dat, naar aanleiding van de velen reportages die nog zullen volgen, de journalisten best met een mondiale bril naar de paus kijken als ze daarover zullen schrijven.

Goh.Gewoon van die 'velen' reportages 'enkele' reportages maken is geen optie zeker?

Geen enkel bericht missen? Volg ons op Facebook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten