dinsdag 30 april 2013

Alle politieke partijen!

We doen ons best en laten elke politieke partij aan bod komen. Behalve het Vlaams Belang en de PVDA, want een mens moet een beetje serieus blijven.

Je kan er je klok op gelijk zetten: een nieuwe week, een nieuw Belfius-gerelateerd incident. Deze week is vanzelfsprekend niet anders, want anders hadden we niet gezegd dat je er je klok op kan gelijk zetten; dat spreekt voor zich. Soit. Deze week: Bouckaert, topman Belfius (geen letterlijke weergave): "Die Tobintaks is toch schandalig." De Tobintaks is overigens een taks op financiële transacties binnen de Europese Unie. "Men blijft de financiële wereld maar afmatten met belastingen!"

Serieus. De topman van Belfius snottert omdat hij af en toe eens belastingen moet betalen. Dat krijgt miljarden euro's, dat neemt dat dan bij hande van Jean-Luc Dehaene met nooit geziene arrogantie aan, en dan klaagt dat dat enkele promille op een transactie moet betalen. Bouckaert dreigt er overigens mee op te stappen als de taks er komt. Ja. Dààr gaan we niet van terughebben...

Als we in dit dossier ons gezond verstand volgen, zoals we juist gedaan hebben, stellen we vast dat de SP.A ons gelijk geeft. Tobback (junior) zegt immers dat Bouckaerts kritiek 'de schaamte voorbij is'. Ere wie ere toekomt: Goed gezegd, SP.A! Ook de PS heeft een gelijkaardige reactie, net zoals Steven Vanackere (CD&V). Aangezien Steven Vanackere 'vrijwillig' uit de regering is opgestapt, kunnen wij niet anders dan concluderen dat hij een zeer bekwaam man is. Oh ja, de Open VLD vindt dat we Bouckaert ernstig moeten nemen. Be our guest.

Over de Open VLD gesproken. In de avondkrant van De Standaard, een initiatief om onze dagindeling wat kranten lezen betreft nóg ingewikkelder te maken, haalt Siegfried Bracke (N-VA, vroeger objectief VRT-journalist) uit naar de Open VLD in Gent: "De Open VLD laat zich niet vloeren, die liggen al op voorhand op de grond." Altijd gedacht dat dat de beschrijving van de CD&V was in N-VA kringen, maar missen is menselijk. Bracke is overigens op dreef: "Slik alles maar, dat is bijna het fundament geworden van die partij [Open VLD]!" Siegfried toch. We weten allemaal dat dat eerder bij Groen past. Oeps. Dat mogen wij uiteraard niet zeggen.

Over Groen gesproken. In de avondkrant van De Standaard, een initiatief om ons nog minder vrije tijd te bezorgen, stelt Kristof Calvo (Groen en met de benijdenswaardige functie van 'Nachtburgemeester in Mechelen' - als er geen leuk postje meer over is maak je er toch zelf één zeker?) voor om iedereen verplicht vijf dagen per jaar op opleiding te sturen. Een beetje eeuwigdurende school, als het ware. Het probleem is namelijk dat er 1,9 % van de loonkosten naar opleidingen zou moeten gaan, terwijl dat in werkelijkheid maar 1,08 % is. Calvo, met een niet te geloven sèrieux: "Zelfs na toepassen van wat cijfertrucs komen we niet aan die 1,9 %". Zo werkt regeren dus, het klopt niet, we toen wat magie met cijfertjes, en als het dan niet klopt, hebben we écht een probleem. Toch denken we dat Calvo de meest voor de hand liggende truc is vergeten: Doorstreep 1.08 % en schrijf er 1.9 % boven. Hoe moeilijk kan het zijn. Maar goed, Groen zal wat dat betreft nog wat in de leer bij SP.A moeten gaan. Oh. Dat mogen wij ook al niet zeggen.

Over de SP.A gesproken, enfin, hun vakbond eigenlijk, het ABVV. In de -- u weet waar ondertussen, daar gaan wij vanuit, vernamen we dat het hoofd de FOD Sociale Zekerheid ABVV-leden luiaards had genoemd. Best een populair mening, als we Facebook mogen geloven. En dus ontstond er een semi-schandaal. Want de FOD-topman is ook van ABVV-hout. En dan wordt je geacht lief te zijn voor het ABVV. De uitspraken komen redelijk ongelegen op de vooravond van 1 mei (in de volksmond sossendag), zou je kunnen zeggen, maar het zou juister zijn om te spreken van de 'traditionele confrontaties' op de vooravond van 1 mei. Want elk jaar is er wel reden tot conflict rond 1 mei. Ach ja, typisch Belgisch zouden wij durven zeggen.

Vorige keer berichtten we overigens over de Femen-actie, gericht naar Léonard. U herinnert zich misschien nog wel dat wij linkten naar een foto van een man die één der dames schopte. Blijkt dat de man een hoge pief is in de Waalse regering, en dus ontstond er een half schandaal. Want alleen lage piefen mogen schoppen, ofzoiets. Wij zouden denken dat niemand mag schoppen, maar goed, dat zal wel niet logisch genoeg zijn. Een niet onbelangrijk detail: de schoppende man is hoofd van de vzw Label, die ervoor ijvert om de vrije meningsuiting te verruimen. De man: "Er zijn grenzen aan de vrijheid van meningsuiting (dan is de meningsuiting niet vrij, maar bon), en fysiek geweld gaat ver voorbij die grenzen."  Zei. De. Man. Die. Stampte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten