zaterdag 11 mei 2013

Het verval van politici

Politici zijn niet meer wat ze geweest zijn.
Onlangs lazen wij een hoogst interessant interview met Willem-Frederik Schiltz (Ja, Open VLD). Leest u even mee:
Moet de diamantsector te veel geld ophoesten?
Daar kan ik absoluut geen commentaar op geven.

Is de reactie van de douane overdreven?

Dat weet ik niet.

Wat zijn die voorwaarden?

Dat weet ik niet.

Is die 160 miljoen euro niet te veel?

U vraagt mij echt wel de pieren uit de neus. Daar kan ik niet op antwoorden.
Ondertussen lezen wij in een partijpamflet van Open VLD: "Open VLD blinkt uit in duidelijkheid en rechtlijnigheid." Dat is wederom ten volle bewezen. Maar het is niet al Open VLD dat zich belachelijk maakt in de regering, dat weet u zo goed als ons. Daarom in sneltempo over naar de SP.A.

De SP.A is namelijk verbolgen over de toekenning van 850.000 euro subsidies aan de musical Assepoester.  Terecht, want de meeste musicals zijn dan ook een regelrecht gevaar voor de gezondheid. Jammer genoeg voor de SP.A hebben zij die subsidie wel zelf goedgekeurd. Nu weten wij dat het geheugen van de gemiddelde politicus bedroevend slecht is, maar dit tart toch wel elke verbeelding. Joke Schauvliege (CD&V) verdedigt de beslissing door te zeggen dat zonder die subsidie de musical in Vlaanderen verdwijnt. Wij durven zeggen: twee vliegen in één klap.

Nu we het toch over de CD&V hebben, afgelopen donderdag was het, in navolging van sossendag, tsjevendag. Veel verrassend werd daar niet gezegd. Dat het ACW en ACV de N-VA als het vuil van de straat ging bestempelen was dan ook even gemakkelijk te voorspellen als het weer van gisteren te voorspellen is. We gaan er daarom dan ook niet verder op in. 

Ondertussen hoorden we op het radionieuws dat de Katholieke Kerk meer subsidies vraagt om naast de priesters ook de leken te kunnen betalen. Dat houd je toch niet voor mogelijk? Het aantal gelovigen neemt jaar na jaar af, dat belandt van het ene schandaal in het andere en dat vraagt dan in tijden van crisis meer geld. Zelfs Jean-Luc Dehaene (hij die Dexia verprutst heeft, CD&V) is jaloers op zo'n arrogantie en wereldvreemdheid.

Maar zelfs een figuur als Jean-Luc Dehaene verdwijnt in het niets vergeleken met een beroepsgangster als Silvio Berlusconi. Al voor de zoveelste keer veroordeeld tot een celstraf, blijft hij die met - bewonderenswaardige - kunde ontwijken. Zo zou hij in theorie al acht keer veroordeeld kunnen geweest zijn ware het niet dat een amnestiewet, een verjaringstermijn, op een slim tijdstip in beroep gaan, een wet maken die de verjaringstermijn nog korter maakt en op een slim moment premier worden daar een stokje voor staken. Dat kon zelfs Jean-Luc De Mannelijke Kip hem niet nadoen.

Wie herinnert zich Bert Anciaux (zodanig in verval dat hij nu bij de SP.A zit. Dat mogen wij niet zeggen) nog? In menig huiskamer bekend als den blijter nadat hij ooit eens geweend had op TV. We weten zelfs eigenlijk niet meer waarom, maar herinneren ons toch een los verband met het VTM-programma Celebrity Shock. Hoe dan ook, deze week was hij te gast in Reyers Laat, vakkundig gepresenteerd door Lieven Van Gils, als een Vlaamse Televisiester een indicatie zou zijn. Dat is het niet, maar goed.

In ieder geval, het gesprek tussen Etienne Vermeersch, Anciaux en Lieven Van Gils ging als volgt. We laten u overigens ook nog raden wie wat zegt, dat maakt het wat toffer.
Slechts 40 % van de Amerikanen neemt de evolutietheorie aan. De Amerikaanse cultuur neemt de doodstraf aan, zelfs voor minderjarigen. Die cultuur is achterlijk. Wanneer ik nu zeg dat in de islamlanden maar 20 % in evolutie gelooft, dan mag ik toch zeggen die zijn nog méér achterlijk. En volgens u mag ik dat dus niet zeggen. Volgens u ben ik islamofoob.
Ge moogt ... me...meneer [tuut] je doet aan euh... je.. kom, ge zijt aan't zeveren. Ge zijt onvoorstelbaar aan't zeveren!
Mijnheer [tuut], is islamofoob gedrag? Ik mag dat toch vragen?Jama, nogmaals, het is niet aan mij om te bepalen of mijnheer [tuut] islamofoob is.
Wij laten u rustig uitzoeken wie wie is. We geven enkele tips: de politicus komt niet per se het beste uit zijn woorden. De bijnaam van de politicus is den blijter.  Het juiste antwoord vindt u in dit filmpje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten