woensdag 4 december 2013

Sidder en beef

Sidder en beef, want telkens wanneer iemand iets publiceert dat onwaar is, en waarvoor geen bewijzen zijn, gaat Johan Vande Lanotte naar het gerecht. Dat is bijzonder interessant, want zolang het waar is, moeten we niets kunnen bewijzen. En zolang we - eventueel vals bewijs - hebben, mogen we alles beweren. Desalniettemin gaan we toch iets voorzichtiger zijn vanaf nu.

Het gaat niet zo goed bij de SP.A. Dat is iets wat we toch als waar zouden bestempelen, en we dus niet zouden moeten bewijzen, maar omdat we van goede wil zijn, doen we dat toch. Neem de voorpagina's van De Standaard er eens bij van de voorbije drie dagen (dat is 2 tot 4 december 2013 voor de lezers uit de toekomst).

Maandag 2 december: "Kritiek uit eigen hoek: 'SP.A dreigt irrelevant te worden.'"
Dinsdag 3 december: "Nervositeit groeit bij SP.A"
Woensdag 4 december: "Vande Lanotte verklaart critici de oorlog."

Wij herhalen, driemaal de voorpagina. U mag zeggen wat u wil, maar wij menen dat dit voldoende bewijs is om te stellen dat het niet zo goed gaat met de SP.A. Wij hopen dat Johan er hetzelfde over denkt, of we hebben het vlaggen. We gaan echter hier niet dieper op in, want voor u het weet hebben we een klacht aan ons been. En ons been is ons dierbaar.

Wat wij toch heel voorzichtig, eventueel, misschien durven opwerpen is dat Vande Lanotte, ons inziens toch wel de persvrijheid iet of wat aan banden legt. We durven dat interpreteren als een uitspraak onzentwege waarvoor toch iet of wat bewijs omhanden is, dus die is toegelaten volgens de nieuwe Vande-Lanotte-persregels. Het gaat hier nog omslachtig worden als we hier altijd zo gaan moeten schrijven. Een mens zou al geen kritiek meer willen geven op SP.A wegens te omslachtig.

En meteen zouden we de ultieme bedoeling van Johan bloot kunnen leggen hebben, namelijk het in de kiem smoren van kritiek op zijn partij. Daar is echter niet voldoende bewijs voor, dus dat hebben wij hier niet gezegd. Wat we wel gaan proberen, is de feiten rond Elektrawinds even opsommen, en dan mag u zelf de puntjes verbinden.

- Elektrawinds verkeert in crisis en probeert het faillissement af te winden.
- Elektrawinds heeft 112 miljoen euro omzet, waarvan 85 miljoen  afkomstig is van de overheid.
- Johan Vande Lanotte, was, tussen twee ministerjobs door, van 6 december 2007 twee en half jaar lang voorzitter van Elektrawinds.
- In maart 2008 krijgt Elektrawinds plots 20 miljoen euro extra budget;
- In december 2008 krijgt Elektrawinds nog eens 30 miljoen euro extra.
- In juli 2009 volgt er 15 miljoen euro.
- In november nog eens 20 miljoen euro.
- In mei 2010 treedt Vande Lanotte af als voorzitter.
- 76 % van het totale gekregen budget via de overheid, is verkregen wanneer Johan voorzitter was.
- In december 2010 kreeg Elektrawinds 28 miljoen euro van een overheidsbedrijf, en 12 miljoen euro van ... Belfius. We herhalen: BELFIUS.
- In totaal heeft de Elektrawinds 160 miljoen euro belastinggeld gekregen. Ford Genk een kleine 58 miljoen euro. Welwel.
- Vande Lanotte heeft aandelen van de BVBA Groenkracht, een bedrijf opgericht via Elektrawinds (gehad?). Hij kreeg er 1158 euro dividend voor.

Al deze voorgaande streepjes, zijn feiten en zijn dus bewijzen van. De meeste feiten komen overigens van een Terzake-reportage op de VRT, die niet meteen bekend staat omwille van zijn objectiviteit in de zaak SP.A. Onlangs maakte P-magazine bekend dat er aan personeelsleden gevraagd werd om 'de SP.A zacht aan te pakken' in debatten. Daarna hebben enkele andere journalisten, anoniem, hetzelfde bevestigt. De kwestie rond de journalisten die geschorst werden omdat ze een boek over Vande Lanotte geschreven hadden en het feit dat de minister van Media van SP.A afkomstig is, zijn ook nog feiten die we kunnen aanreiken. Want weet: we mogen niet meer schrijven wat de denken, maar alleen wat feiten zijn. En dat is jammer.

Tot slot nog dit: De VRT, was, naar eigen zeggen per ongeluk, sponsor van een SP.A-festival. Wederom een feit.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten