donderdag 25 september 2014

Gewoon Matthias

Als iets succesvol is, zijn we niet te beroerd om dat succes op een klakkeloze manier over te nemen en zo ons graantje mee te pikken. Vandaag presenteren wij u daarom exclusief (!) een voorpublicatie uit ons nieuwste 'boek' (toegegeven, dat is nogal beledigend voor alle gedrukte media met inhoud) Gewoon Matthias. We moeten toegeven, de eerste werktitel was: 'Als je dit koopt, ben je echt wel achterlijk', maar onze uitgever vond dat niet zo'n goed idee. Jammer.


1. Kleuren die met een 'G' beginnen.
Er is Groen. Maar ook Geel. Iets minder goed bekend is Grijs. Met enige creativiteit zou je ook nog Geelgroen en Groengeel een kleur kunnen noemen. In Indigo zit een G, maar niet in het begin. Dat was een instinker. Het is me wat!

2. Dingen die je in Alma 3 voor € 3.20 kan eten.
Een kleine spaghetti bolognaise (met kaas zelfs!), vleesballetjes met tomatensaus (soms ook mostersaus). Worst met bloemkool (of prei). Fishsticks met tartaar is ook een optie.Op een echt goede dag kan je zelfs drie kaaskroketten krijgen met begeleidend slaatje. Tjonge. Soms is er ook nog gehakte steak en ook hamburger. Het mythische hertoginnenkrokant is ook verkrijgbaar aan € 3.20. Hertoginnenkrokant is een soort van gefrituurde vol-au-vent, maar dan zonder de gehaktballetjes. En zonder koekje, maar dat had u al door. Door al dat gedoe was ik bijna nog de macaroni met ham en kaas vergeten zeg; stel u voor!

(Uit fatsoen en plaatsvervangende schaamte laten we het na om de maaltijden van € 4.20, € 5.40 en
€ 5.90 op te sommen. In het volledige boek is dat uiteraard wel te vinden).

3. Bekwame politici van SP.A of Vlaams Belang
Nog in brainstormfase.

4. Programma's op de VRT die nog nooit herhaald zijn geweest
Voetbalwedstrijden, als we de samenvattingen buiten beschouwing houden. Ook Willy's en Marjetten is nog nooit herhaald geweest - sterker nog, zelfs afgevoerd halverwege het seizoen want 'te absurde humor voor de zondagavond-kijker op één'. Koppel daarbij de kijkcijfers van de vierde heruitzending (slimmeriken hebben door dat dat de vijfde keer is dat het programma wordt uitgezonden) van een willekeurige aflevering van FC De Kampioenen en overweeg ernstig te verhuizen naar betere oorden. Roland Duchatelet heeft op dat vlak al wat voorbereidende research gedaan, dus misschien kan u daar eens horen.

5. Woorden die Jommeke gebruikt om schruken aan te duiden
Voor het gemak gaan verdelen we deze woorden in drie categorieën. Om te beginnen zijn er de stouteriken, die het lang zo slecht nog niet menen, en die onze helden gewoon laten lopen. Stouteriken naar de gevangenissen sturen wordt niet eens overwogen (of dat verstandig is laten we in het midden, enfin, nee dus). Hun voornaamste bezigheid is de schat die Jommeke aan het opgraven is te stelen. In dit verband kan u als typevoorbeeld denken aan Kwak en Boemel, twee landlopers uit Jommeke, die na afloop wel 'hun lesje geleerd hebben'. Geloof ons, in dat licht valt justitie in België nog mee.

Soit, veelgebruikte woorden om hen te beschrijven zijn: deugnieten, kapoenen, schelmen en, maar dat is de uiterste grens voor categorie 1, booswichten.Een tweede categorie is die van het galgenaas of gespuis. Een categorie die al wat meer op zijn kerfstok heeft. Naast het occasioneel inbreken ten huize Jommeke, durven zij ook al wel eens een kind ontvoeren. Een prachtig voorbeeld in dit verband is de al om bekende Anatool. Hoewel hij meermaals Jommeke en zijn vriendjes bijna de dood heeft ingejaagd, blijft Jommeke zijn naïeve zelve: Och, hij toont berouw, we zullen de sukkelaar maar vergeven zeker? Ook al is het de vijftigste keer: Deze keer lijk je het echt te menen Anatool! Dat neemt niet weg dat Jommeke minder vriendelijk is voor Anatool dan voor Kwak en Boemel. Veelgebruikte woorden in dit verband zijn onder andere: schavuit, schobbejak of, à la limite bandiet.

Maar Anatool is niets vergeleken met het ware geboefte! Niet dat het ware geboefte veel voorkomt in kinderstrips, verre van, maar toch, ter volledigheid. Regel één van het ware geboefte: zij werken nooit alleen, maar zijn dikwijls vergezeld van een veelheid aan trawanten, ander schorremorrire of schorem. Ja, we hebben het hier over de ware schurken! Dit soort criminelen worden vanzelfsprekend (enfin, relatief) wél aan de politie uitgeleverd.

6. Boeken die bewijzen dat je niet goed moet kunnen schrijven om succes te hebben
Het meest bekende voorbeeld is uiteraard de Bijbel (of equivalenten). U zal wellicht ook snel gedacht hebben aan de Vijftig Tinten trilogie; uiteraard ook een perfect voorbeeld. Tot slot is er ook nog zo'n boek 'Gewoon Joy' van ene Joy Anna Thielemans. Maar dat is slechts van horen zeggen.

Gewoon Matthias, vanaf eind 2014 verkrijgbaar bij de betere boekhandel voor slechts € 32.00. Dat is maar tien keer geen kaaskroketten eten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten