donderdag 30 oktober 2014

Zottegem

In Zottegem (what's in a name...) heeft de OCMW-voorzitter besloten om de indexsprong, die de federale regering heeft besloten te nemen, niet uit te voeren.

Update: Ook al heeft burgemeester Jenne De Potter bezwaar aangetekend, Kurt De Loor geeft nog niet op. Zijn nieuwste plan is om de loonsverhoging niet als pure loonsverhoging in te voeren, maar wel om die te geven in de vorm van maaltijdcheques. Ergens in de verte zien we Bruno Tobbacks grijns verbreden.. In een nieuwe reactie liet De Loor overigens nog weten dat hij het heel belangrijk vindt om solidair te zijn met iedereen.
Bron: website regiozottegem.be

Volgens Kurt De Loor, de OCMW-voorzitter van Zottegem en politiek actief bij sp.a, 'pleegt de federale regering hiermee contactbreuk tegenover de werknemers'. De werknemers van het OCMW krijgen dus 2 procent opslag, als de spilindex overschreden wordt. Dat zou volgens de laatste projecties in april 2015 gebeuren. De maatregel zou zo'n 200.000 euro kosten en, is volgens De Loor, al 'ingeschreven in de meerjarenbegroting'. Verder is het 'zeker niet zo dat we het geld door ramen en deuren gooien.' Hoogstens negeert hij een klein beetje de democratie en heeft hij een mini-dictatuur.

Bruno Tobback, na wat wel maanden stilzwijgen leek, meldt dat hij de actie 'mooi en symbolisch' vindt. Het negeren van de democratie veegt hij, samen met Rudy De Leeuw, stilletjes onder de mat. Rudy De Leeuw meldt overigens dat hij 'elke positieve actie van verzet tegen de federale regering' wel kan smaken. Negatieve acties ook overigens, getuige wilde stakingen bij NMBS en de acties bij het hoofdkwartier van de MR. Toegegeven, hij 'betreurt dat er fysieke schade is'.

De burgemeester van Zottegem, van CD&V signatuur, schiet het voorstel echter af. Hij meldt dat het geld wordt ingezet voor 'jobcreatie, ook de bedoeling van de federale richtlijn'. Ook Daniel Termont, sp.a-politicus en burgemeester van Gent zegt dat hij de indexsprong gaat doorvoeren: 'Dat redt jobs in onze stad.' Door de indexsprong zou in Gent 100 man minder moeten afvloeien.

Aandachtige lezers zullen al opgemerkt hebben dat Daniel Termont hiermee niet echt op de lijn van zijn voorzitter zit, wat erop zou kunnen wijzen dat de interne strubbelingen bij sp.a nog niet echt voorbij zijn. En inderdaad, aan het gebrek aan oppositie de laatste weken te horen, heeft sp.a inderdaad grotere problemen. Terwijl dit net het moment bij uitstek voor een socialistische partij zou moeten zijn om aan populariteit te winnen. Gelukkig voor aanhangers van links neemt Groen op dat vlak wel zijn verantwoordelijkheid, want door oppositie zoals de PS en/of sp.a voeren speel je alleen maar in de kaarten van rechts. En dat is normaal gezien toch iets wat links zou willen vermijden...

Maar soit, terug naar Zottegem dus. Op de site van de stad Zottegem hebben we na wat zoeken het persbericht over hun meerjarenbegroting teruggevonden (waar niet veel moeite in gestoken is, want getypt in Calibri, het Comic Sans MS van de 21ste eeuw). Naast pareltjes zoals 'we voeren een veiligheidsbeleid om het gevoel van veiligheid te vergroten' en 'projecten met het oog op het ontvangen van subsidies uit te voeren' vinden we wel een aantal belastingverhogingen. Het zou solidair zijn om die dan in mindere mate door te voeren in plaats van een aantal select few werknemers hun loon te indexeren, een genoegen dat weinig anderen gaan hebben.
Maar voor Kurt De Loor is solidariteit blijkbaar geen kernwoord in het socialisme.

Bronnen: De Standaard, De Morgen, deredactie.be en Stad Zottegem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten