zondag 8 februari 2015

N-VA vs CD&V

We zijn terug van weggeweest! Juich, feest, dans, juich nogmaals en doneer geld aan ons via Western Union of Paypal. We weten zelfs niet waar te beginnen: de perikelen bij SP.A, het gekibbel tussen N-VA en CD&V of de kwaliteit van de VRT-netten. Daarom hebben wij het lot laten beslissen - enfin, random.org - en die zei ons dat we moesten beginnen bij CD&V en N-VA...


Een klein jaar geleden leek het allemaal zo goed te gaan tussen Bart De Wever - vanaf nu Barry - en Kris Peeters - vanaf nu Krikke. In de debatten na de verkiezingsuitslag stonden ze elkaar net niet binnen te doen. De Vlaamse onderhandelingen verliepen al bij al nog redelijk vlot, toegegeven, Krikke had liever dat Gwendolyn Rutten - vanaf nu Wendy - er niet bijkwam, maar goed, Barry had dat gevraagd, en anders kon hij geen premier worden in de federale regering.

Een Vlaamse regering was gevormd en toen begonnen de onderhandelingen over de federale regering. Dat ging al wat moeilijker en van het één kwam het ander. Krikke moest zijn premierschap opgeven zodat Marianne Thyssen Europees commissaris kon worden, want Jean-Claude Juncker had het liefst een vrouw en Karel De Gucht of Didier Reynders zijn geen vrouw. Dus Marianne Europees commissaris en Krikke niet meer in de running voor premier. Wendy dacht eventjes dat ze Maggie De Block - vanaf nu nog altijd Maggie - kon voordragen als premier maar Charles Michel - Charlie, of wat dacht u? - stak daar al gauw een spreekwoordelijk stokje voor.

En dan een honderdvijftigtal dagen na de verkiezingen - voor het exacte aantal moet u maar de factchecker van de VRT nakijken, die overigens niet meer verzorgd wordt door Ivan De Vadder - Fladderke - maar door Tim Pauwels. De continuïteit in arrogant gegrijns is alleszins verzekerd. Overigens willen we u erop attent maken dat wij onze vorige zin nooit hebben afgemaakt, maar we gaan ervan uit dat u dat niet eens gemerkt heeft door al onze bijzinnen. Mind games in geschreven tekst, zo zijn we.

Give or take honderdvijftig dagen later dus was Michel I er. Al bij al ging de start nog redelijk vlot. Maggie wilde cannabis legaliseren, Barry wou dat niet. Jacqueline Galant had een rekenfoutje gemaakt bij de besparingen bij de NMBS, dan weer niet en dan terug wel. De minister van Begroting wist eigenlijk niets van cijfers af. Onkelinx haalde Facebook berichten boven uit de jaren 2010 om ministers in diskrediet te brengen - we laten in het midden of dat betekent dat ze inhoudelijk niets te zeggen had.

Maar toen begon de miserie. De vakbonden dreigden met een staking. Krikke kreeg het een beetje benauwd. Trok voorzichtig aan de mouw van Barry. Vroeg of het echt zo extreem moest. Ja, zei Barry. De stakingen gingen door. Krikke begon hier en daar wat te lekken naar de pers. Barry begon licht geïrriteerd te worden. En toen kwamen de drie huiveringwekkende dagen in Parijs.

Barry wilde paracommando's op straat. Krikke niet. Barry kreeg paracommando's op straat. Krikke ging winkelen in Antwerpen om te bewijzen dat het er veilig was. Barry rolde eens met de ogen. Bruno Tobback mengde zich in het debat. Barry draaide zo hard met zijn ogen dat, moest er een generator aangekoppeld worden, er nooit sprake had geweest van een black-out. Hoe zou het daar trouwens mee zijn tegenwoordig?

De Black-out: Goed, dank u.

En vorig weekend barstte de bom dan toch grotendeels. CD&V-Antwerpen had een 'ludieke' campagne opgezet: ze zette leden ertoe aan om 'ludieke' tweets te posten in het genre van:
"Zijn die para's echt nodig op de Meir #dtv". Volgens de interne mail ging Krikke en zijn kabinet voor media-aandacht zorgen. Barry niet blij: "achterbaks!". Krikke: " 'k wist van niets!"
Vertrouwen tussen Barry en Krikke volledig weg.

Ondertussen laat Johan Van Overtveldt weten dat hij bij de tax shift toch vooral belastingen op consumptie zal willen heffen en niet per se op vermogen. CD&V weer boos.

Het is een vreemde wereld als Open VLD de meest verantwoordelijke Vlaamse partij in een regering is. U weet wel, die partij waarvan wij ooit hadden gevraagd om ze nooit meer naast een stekker te zetten omdat ze die er graag uittrekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten