maandag 22 juli 2013

De VRT, wééér

Geeft u maar gerust toe, hadden wij dit artikel niet gepubliceerd, dan hadden wij u ongetwijfeld teleurgesteld of niet aan uw verwachtingspatroon beantwoord. Iedereen had het natuurlijk op voorhand al gevreesd, maar blijkbaar werden onze meest pessimistische verwachtingen toch nog overtroffen. De VRT trok het op 21 juli - houd u vast aan de takken van de bomen, maar dat kan moeilijk worden omdat ongetwijfeld al het leven uit u gezogen is dankzij die marathonuitzending - maar liefst 14 uur! Zelfs de Verkiezingsresultaten rekken ze minder lang!


Nu, ergens moeten wij de VRT toch op één of andere manier feliciteren, ze zijn dan nog zo slim geweest om heel dat gedoe niet tegelijk op Eén en op Canvas uit te zenden, maar alleen op Eén. Tot zover het enige goede nieuws. Het slechte nieuws is dat u weer massaal voor uw televisiescherm gekluisterd zat. Nu niet voor het één of ander, maar hebt u in godsnaam niets beters te doen? Het was goed weer buiten, en u houdt u bezig met dat ding dat er alleen nog maar is omdat Herman De Croo zegt dat het moet blijven.

Hoewel, volgens de gespecialiseerde media keken er op een bepaald moment 830.000 kijkers naar die komedie/tragedie, en dat zou blijkbaar de piek zijn (dat was zo'n 36 % van de Vlaamse kijkers op dat moment). Nu kunnen wij iets niet snappen, maar ons lijken de triomferende berichten van de VRT ons nogal misplaatst. Dat betekent dan toch dat 64 % van de Vlaamse TV-kijkers géén koning door zijn strot geramd willen zien worden en dat stemt ons enigszins gerust. Pas op, niet omdat we tegen de koning zijn, Koning Filip/Philippe is een charismatische mens, nu ja, een mens, en nog een bijzonder toffe ook. Maar dat de VRT in godsnaam eens ophoudt met de grootste zever aan ons op de dringen.

Dat WK Veldrijden op Eén uitzenden, dat was hun eerste loempe stoot van het jaar. Niet veel later overtroffen ze zichzelf dan ruimschoots door een herdenking van de busramp in Sierre (u weet wel, daar waar ze vorig jaar zo op kickten) bruusk af te breken voor rook op het Vaticaan, maar wel zo klungelig dat de beelden van de herdenkingsdienst tegelijk werden getoond met het gejuich op het Sint-Pietersplein. En dat is dan trots op zichzelf.
Niet zo lang geleden vonden ze het dan weer een geweldig goed idee om tegelijk op Eén én op Canvas hetzelfde Journaal te tonen in primetime, want de koning treedt af, en dat kan iedereen toch meer dan één moer schelen?

Daarnaast zou de hashtag #koningfilip wereldwijd trending zijn met ochot ocharme 4235 tweets. Dat is dus drie keer niets, want nog niet eens de helft van de bevolking van Begijnendijk, niet meteen een metropool. Het enige positieve aan heel dat verhaal is dat we tenminste Jan Becaus zijn kunde nog eens, en bijna voor het laatst, hebben kunnen opmerken en dat Hanne Decoutere in een niet zo lang jurkje rondhuppelde daar in Brussel. En als dat het enige is wat wij onthouden van een extra Journaal, dan is er toch iets mis met dat extra Journaal.

Gelukkig bestaat de krant The Guardian nog, want zij hebben op hun website een knop geïntegreerd die al het koninklijke nieuws doet verdwijnen met één muisklik. U weet misschien dat het daar ook de spuigaten uitloopt met aasgieren die zichzelf journalisten noemen i.v.m. de bevalling van Kate. Wij zien een gat in de markt voor De Standaard. En als zij dat doen, doet De Morgen dat ook wel binnen een week of zes, zo leert de wet van de Vlaamse media ons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten