woensdag 17 september 2014

Voorzittersperikelen

Het is bijna te gek voor woorden maar Groen, SP.A en Vlaams Belang zitten allemaal met hetzelfde probleem. Geen van de drieën zit in een regering (als we for the sake of argument de Brusselse vergeten) en alle drie hebben ze een nieuwe voorzitter nodig.

Bij Groen houdt immers Wouter Van Besien het voor bekeken (het voor bezien houden zou té gemakkelijk zijn), bij Vlaams Belang gooit Gerolf Annemans - begrijpelijk - de handdoek in de ring en bij SP.A is Bruno Tobback... tja. Bruno Tobback is Bruno Tobback.

Maar Groen dus, waar het vinden van een opvolger quasi volledig in typische Groen-traditie plaatsvindt: 'Gaat u maar voor!' 'Nee, nee, ik sta erop dat u eerst gaat!' 'Och nee!' Maar alle gekheid op een stokje; vorige week waren Kristof Calvo, Wouter De Vriendt, Elke Van den Brandt, Meyrem Almaci en Björn Rzoska in de running. Ondertussen heeft Kristof Calvo afgehaakt onder het motto 'federaal fractieleider zijn is (ook) een droomjob'. En het is die (ook) die alles zegt. Calvo zou wellicht liever voorzitter geworden zijn, want 'voorzitter worden, [...], bezig zijn met strategie en organisatie is écht een droomjob.' Een droomjob of écht een droomjob. Nuance is alles en sommige nieuwsbronnen zouden daar alleen maar van kunnen leren.

Over Björn Rzoska gaan er dan weer geruchten dat hij liever fractievoorzitter zou blijven in het Vlaams Parlement. Of hij dat een droomjob vindt en het voorzitterschap écht een droomjob, is niet bekend. Update: Geruchten zijn waar, Rzoska blijft fractievoorzitter. Meyrem Almaci hult zich in stilzwijgen - vermoedelijk vindt zij fractievoorzitter van Groen in de gemeenteraad een droomjob, maar Wouter De Vriendt en Elke van den Brandt hebben wel van zich laten horen.

Van Den Brandt zou voor het voorzitterschap gaan ('echt een droomjob') met Wouter De Vriendt (een ware vriend als het ware - aangezien de andere media die hebben laten liggen kunnen we deze woordspeling wél gebruiken) als running mate. Dat is gemakkelijk, want tweemaal een Wouter, dat zorgt voor continuïteit.

Over naar Vlaams Belang dan, waar Gerolf Annemans in mei opstapte wegens verkiezingsresultaten die nog net iets slechter dan bedroevend waren. Een nieuwe voorzitter was bijgevolg gewenst en voor Gerolf Annemans moest die uit de jongere generatie komen. Filip De Winter nuanceerde: 'Liefst een jonge vrouw. Dat zou een meerwaarde zijn.' Na een pagina goede raad in een interview eindigt hij dan met een 'maar ik wil het proces niet hypothekeren'.

Barbara Pas paste (deze was zelfs per ongeluk!) perfect bij dat profiel: jong én een vrouw. Driewerf helaas voor Flup en Rolf want Barbara Pas moest zich terugtrekken wegens familiale redenen - die in sommige kranten nogal uitgesmeerd werden. Exit Pas dus. Een weinig later stond de volgende echter al te popelen: Tom Van Grieken. Een cynicus kan opmerken dat je met zo'n achternaam bij het Vlaams Belang niet te veel kans maakt, maar de nood was blijkbaar hoog. Ook Chris Janssens had afgehaakt en dat leidde er quasi toe dat Tom Van Grieken zowat de enige was die nog overbleef. Desalniettemin, veel succes Tom!
Update 19/9: Vlaams Belang heeft een tweede kandidaat-voorzitter, de 76-jarige Freddy Van Gaever. Iets zegt ons dat hij niet voldoet aan de eisen die Filip De Winter en Gerolf Annemans hadden gesteld.

En dan is er nog het probleem bij de SP.A. Theoretisch gezien is er daar geen zoektocht naar een nieuwe voorzitter, althans dat beweert de huidige voorzitter. De rest van de partij beweert dat iets minder en is het beleid van Tobback niet meer zo genegen - understatement. De strubbelingen leidden tot een tweestrijd, met aan de ene kant het kamp Tobback met daarin Bruno Tobback, Tobback Bruno, Backje B en HotBruno72 en aan de andere kant het kamp De Rest, met daarin heel de SP.A behalve de vorige genoemden.

Tobback Jr. was zich gisteren echter van niet al te veel kwaad bewust: 'de verhalen daarover zijn overdreven' (Maar ze bevatten dus wel een grond van waarheid.) 'Bovendien moet je interne vergaderingen intern houden.' (Wederom de grond niet ontkend.) 'Verder ben ik er nog niet uit of ik kandidaat ben om nog vier jaar langer voorzitter te blijven.' Vooral die laatste zin getuigt van niet al te veel realiteitsbesef.

Ondertussen, in het kamp De Rest, warmt John Crombez zich alvast op voor het voorzitterschap. Hij is momenteel fractievoorzitter. Op de vraag of dat een droomjob is, of écht een droomjob ging hij niet verder in.

Update 19/9: Er komt meer en meer ongenoegen van anonieme partijleden op het beleid van Bruno Tobback. Zo beweert een partijlid dat hij 'geen klote goesting' heeft voor de fractiedagen en omschrijven anderen Bruno dan weer als 'een beetje autistisch.' Een kopstuk beweert tot slot dat 'telkens wanneer hij op tv komt, we stemmen verliezen.' Dat zouden wij nu eens moeten durven zeggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten