zondag 5 mei 2013

Zucht.

We weten dat we een maand geleden hadden opgeroepen aan politici aller strekkingen om terug wat minder verstandige uitspraken te doen. Hoewel het gehalte achterlijke uitspraken en ideeën de eerste weken wat mager was, hebben we onderhand toch een hoogtepunt bereikt.

De CD&V stelt voor om de zomervakantie in te korten van negen naar zes weken, want 'zo vervelen sterke leerlingen zich minder en lopen niet-sterke (dus gewoon zwakke, maar dat mag je niet zeggen) kinderen niet nog meer achterstand op'. Interessant uitgangspunt, jammer genoeg meteen afgezwakt en al zijn geloofwaardigheid verloren toen we leerden dat de parlementaire vakantie maar liefst twaalf weken duurt.
Ook bijzonder pijnlijk, of zo pijnlijk dat het hilarisch wordt, was dat het gemeenschapsonderwijs de maatregel niet afkeurde, terwijl het katholiek (met de C van CD&V) het plan afkeurde. Auwch. Toch goed geprobeerd CD&V. Toevallig nog een leuk idee om de verkiezingsstrijd te lanceren? Een geloofwaardig misschien?

Wel ja, waarom niet; de CD&V wil de kwaliteit van het onderwijs opschroeven. En wij die dachten dat alle andere partijen de kwaliteit van het onderwijs verder de dieperik in wilden duwen. De CD&V wil dat realiseren door een bredere eerste graad in te voeren en door beter te differentiëren. Oh. Dàt hebben we nog niet eerder gehoord. Maar geen paniek, zoals de bekende variant van het spreekwoord " 't is niet al goud dat blinkt" luidt: " 't is niet al tsjeef dat onzin uitkraamt."

Ondertussen stelt de PS namelijk voor om een, u raadt het nooit, frisdranktaks in te voeren. Als dat voorstel er door komt, zal u 2 cent meer moeten betalen per blikje frisdrank - wat op zich enigszins redelijk lijkt, maar u zal 20 cent meer moeten betalen per fles frisdrank van 1,5 liter. Voor huismerken van warenhuizen betekent dit een prijsstijging van maar liefst vijftig procent! Dat idee rammelt vanzelfsprekend langs alle kanten. Een frisdranktaks? Het gaat ver dat de regering beslist wat u wel en niet mag drinken, ons dunkt.

Omgerekend naar blikjes kost de taks 6 cent per liter, terwijl voor plastic flessen de taks 12,67 cent per liter bedraagt. U zal dus aangemoedigd worden kleinere verpakkingen te gebruiken en meer afval te produceren.
Ook opvallend is dat de taks eveneens op light-producten zal geheven worden. Want ook aspartaam is ongezond. Op alcohol wordt geen extra taks geheven, want alcohol is veel ongevaarlijker dan een suikerklontje. Net zoals nicotine minder gevaarlijk is. Er zijn van die momenten dat je de PS toch een stamp tegen hun achterwerk wil geven, zoals een Waalse hoge pief ooit gedaan heeft bij een Femen actievoerster.

Vergis u trouwens niet, want niet alleen Cola, Fanta en Sprite zijn frisdranken maar ook sportdranken en fruitsappen worden geclassificeerd als frisdranken. Ha! Goed bezig Laurette. En laten we het maar niet hebben op de extra belasting die hiermee, zelfs niet eens subtiel, wordt ingevoerd. Want officieel luidt het dat de 41 miljoen euro die de maatregel moet opbrengen naar sensibilisering voor gezonde voeding gaat, maar u weet zo goed als ons dat daarmee het gat in de begroting, ontstaan door het wanbeleid bij menige banken, niet in het minst bij Dexia, gewoon een beetje meer mee wordt opgevuld.

Nog meer hilariteit is, zoals wel vaker, te vinden bij onze blauwe vrienden, officieel bekend als Open VLD. Karel De Gucht, toch een week of twee niet in een krant gekomen en dus uit op media-aandacht, sprak namelijk het volgende: "Als we eind deze maand een boete krijgen van Europa, dan mag je die naar Bart De Wever (N-VA) sturen!" De logica van De Gucht is namelijk de volgende: Omdat we in 2010 een impasse hadden door Bart De Wever, zijn we er in 2013 niet in geslaagd om aan de begrotingsdoelstellingen te voldoen.

Karel, Karel, Karel toch. Zelfs zonder echt diep na te denken vinden we meteen drie redenen waarom deze uitspraak onverstandig is:
1) Je hebt zelf een boete gekregen van de Europese Unie omdat je sjoemelde met belastingen en Fortis-aandelen*, die je weigert te betalen.
2) Als gebeurtenissen in 2010 redenen zijn voor het falen in 2013, zijn gebeurtenissen in 2009 dat ook. Weet je nog? 2009? Het jaar waarin je de regering liet vallen voor een peulschil, waardoor er nieuwe verkiezingen werden georganiseerd waardoor de impasse er kwam? Kalf. Sorry.
3) Je partij zit in de regering. Bijgevolg draag je op z'n minst een déél van de verantwoordelijkheid waardoor je in 2013 de doelstellingen niet hebt gehaald.

Dus, eerlijk is eerlijk, je moet op z'n minst de helft van die boete betalen. Oh. Verderop in een interview zeg je ook nog niet 'op de zaken vooruit te willen lopen.' Of; hoe Karel De Gucht zich altijd aan zijn woord houdt.

En weer terug naar CD&V, wiens website gehackt is. We zijn al snel geneigd om een oorzakelijk verband te zien tussen dit fenomeen en de voorstellen om de zomervakantie in te korten, en zie, zelfs de tjevenclub zelf doet dat. Naar eigen zeggen hebben ze zelfs een 'vermoeden wie er achter zit, maar zeker kan je dat natuurlijk nooit weten.' Mooi de definitie van het woord 'vermoeden' uitgelegd jongens. Zucht, en dat gaat zich moeien met het onderwijs.

*Dat gesjoemel ging zo: Laat ik mijn Fortis-aandelen verkopen. De dag later: Oh. Fortis is failliet en aandelen zijn niets meer waard. Goed dat ik ze geheel toevallig gisteren verkocht heb.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten