donderdag 18 april 2013

Steve Stunt

Dat de federale regering een kluwen is waar geen mens of dier kop noch staart aan krijgt is algemeen geweten. Nu, een mens zou toch veronderstellen dat als je minister bent in zo'n regering, je weet wat je bevoegdheden zijn. Dat blijkt in de praktijk veel minder het geval te zijn. Bekijk eens het geval Vande Lanotte, Johan (SP.A). Hij kreeg van Daphné Dumery (N-VA) de vraag of de onderzoeksraad voor de zeevaart onder zijn bevoegdheden viel.



Ter verdediging van Johan zijn wij nu alvast geneigd om te zeggen: de wat voor de wat? Johan Vande Lanotte is officieel minister van Economie, Consumenten en Noordzee, een bevoegdheid waarvan we het bestaan niet wisten. Nu ging de discussie of de minister van Noordzee bevoegd is voor de onderzoeksraad voor de zeevaart of dat het nu toch wel de Vlaams minister van Visserij, wederom een 'da bestaat echt ofwa?'-bevoegdheid. Na veel vijven en zessen bleek het toch duidelijk: de minister van Noordzee is bevoegd voor de onderzoeksraad voor de zeevaart. Best handig, zo'n parlement!

Nog meer goed nieuws komt er uit Hasselt, waar het busvervoer niet meer gratis is, hoewel Hilde Claes (SP.A) , vertrouwelinge van Chokri Mahassine (SP.A), notoir omwille van zijn dividenden, het tegendeel had beweerd in volle verkiezingscampagne-modus. "Gratis busvervoer is gewoon niet meer haalbaar," sprak de Hasseltse burgemeester, "'het is jammer dat ik daardoor de erfenis van Steve Stevaert (SP.A, weerom) moet    achter mij laten."

Meteen opschudding op Facebook, prompt werd een pagina opgericht 'Bus in Hasselt moet gratis blijven', die in een mum van tijd 750 likes verzamelde. Best snel voor Limburgers, alhoewel dat niet luidop gezegd mag worden. In ieder geval, een busritje kost nu 0.60 euro, geen onredelijke prijs dunkt ons en 65-plussers en 18-minners mogen gratis blijven rijden. Wij snappen het drama niet, eerlijk gezegd, zeker als je bekijkt dat 'gratis' bussen niet 'gratis' betekent, maar wel 'u betaalt er op een ingenieuze vernuftige wijze indirect voor', bij mensen met gezond boerenverstand beter bekend als 'gemeentebelasting'. Maar ja, de mentale grens tussen echt betalen en via belastingen is natuurlijk groot.

In het verleden hebben wij veel lelijke dingen gezegd over Johan Vande Lanotte, Alexander De Croo, Gwendolyn Rutten, Rik Torfs, de tsjeven in het algemeen, Caroline Gennez, Ingrid Lieten, Phillippe Muyters, iedereen die Op12 een goed idee vond, Justin Bieber, de vakbonden bij de NMBS, Pascal Smet, Chokri Mahassine, Annemie Struyf, de Vrouwenraad, elke republikein, Bruno Tobback en Guy Verhofstadt. Wij gaan Stevaert aan dat lijstje toevoegen.

Zogezegd een held, ambassadeur van het 'gezellig socialisme', een term waarvan wij overigens koude rillingen van krijgen, want een politieke partij moet niet 'tof' zijn, maar intelligent, vooruitdenkend en probleemoplossend. Menig kiezer dacht er anders over. Hoe dan ook, Wikipedia bevestigt ons relaas: In 1997 werd er gratis openbaar vervoer in Hâsselt georganiseerd, in 1998 gingen de gemeentebelastingen fiks omhoog. Tiens tiens tiens. We zullen maar niets suggereren zeker?

Bent u dat geweld in Syrië ook zo beu? Steun dan op 26 april de actie van 12-12 en drink symbolisch een kopje thee om de Syrische bevolking te steunen! Op deze manier wil 12-12 zijn steun betuigen aan het Syrische volk. Een actie, naar ons vermoeden ontsproten uit hetzelfde geniale brein dat eerder al pareltjes zoals "Steek je tong uit tegen kanker" had bedacht. Let op onze woorden, binnen de maand is er een 'foei'-actie waarbij je je berispend je wijsvinger moet opsteken om symbolisch de strijd tegen Kim-Jong-Un te steunen.

U kan ook altijd echt iets doen, en een geldbedrag op de rekening van Oxfam of Unicef storten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten