zondag 7 april 2013

Zondag 7 april

Rond 1 april zit je altijd met het gevaar of een nieuwsbericht dat je leest echt waar is dan wel verzonnen. Dat was dit jaar niet anders, hoewel het wel het eerste jaar moet zijn dat alles waarvan wij overtuigd waren dat het een grap was, echt blijkt te zijn.

Zo was er het nieuws uit Noorwegen, een land dat wij doorgaans als verstandig beschouwen. Daar hebben enkele scholen namelijk de examens uitgesteld om hitsige Noorse tienermeisjes de kans te geven naar een concert van Justin Bieber te gaan. Justin Bieber is, met uitzondering van een zeker persoon uit de jaren '40 met Charlie Chaplin-snor, de enige die er in slaagt een heel land zich schuldig te laten voelen omdat hij er een inwoner van is. En uitgerekend voor hem stellen Noorse scholen dus hun examens uit.

'Het was dat of twee keer een examen organiseren omdat er toch niemand op het eerste komt opdagen,' verdedigde de lokale Pascal Smet de beslissing. Overigens werd er ook nog nota gemaakt van tientallen Noorse tienermeisjes die dreigden met zelfmoord als ze geen tickets voor Bieber konden bemachtigen. Bieber, op sommige vlakken toch echt wel even waanzinnig als menig Noord-Koreaans staatsleider, stuurde prompt een tweet de wereld in die erop neerkwam dat hij 'blij was dat hij zo populair was in Noorwegen'.

Op het gevaar af om voor eeuwig het label van hater met betrekking tot dat vervelend snertjong te krijgen, zouden wij het wel weten wanneer de wereld een mooiere plaats zou zijn: als tientallen Noorse tienermeisjes zelfmoord plegen of een zekere over het paard getilde debiele Canadese snotneus. Een snotneus die overigens geen manieren kent, getuige zijn bezoek aan de premier van Canada, maar daarop ingaan zou ons te ver brengen.

Een tweede nieuwsbericht waarvan we niet zeker wisten of het echt was, had te maken met lasagne uit de Ikea. Daar zou namelijk varkensvlees gevonden zijn in lasagne die uit 100% elandvlees zou moeten bestaan. Dat houdt toch geen mens meer voor mogelijk? In een totaal ongerelateerd bericht hebben verscheidene goksites besloten om geen online poker meer aan te bieden, maar wel een gok-mogelijkheid op Ikea Lasagne. Wij hebben vijf euro ingezet dat er binnen een week sporen van kip gevonden gaan worden in een lasagne met (zogezegd) struisvogelvlees.

Maar genoeg over deze nutteloze faits-divers, zoals gebruikelijk pakt Het Laatste Nieuws uit met maatschappijrelevant nieuws. Zo brengt de krant, we vrezen zelfs met trots, vandaag een diepgravend artikel over de babybuik van Kate, of beter gezegd het ontbreken daarvan. In het artikel konden we letterlijk dit lezen: 'Zelfs in zijprofiel konden we geen babybuikje zien, of we moesten al héél veel moeite doen.' Waarop vervolgens vergelijkende foto's komen van Kim Kardashian die even lang zwanger is als Kate.

Maar tegelijk mogen we Het Laatste Nieuws ook niet te veel verwijten, want iedereen weet wat voor een hels karwei het is om een weekendkrant of zondagavondjournaal te vullen, dat merkt u ongetwijfeld ook aan dit zondagavondbericht. Een hele week is gepasseerd en er is weinig of niets noemenswaardig gebeurd. Zelfs Léonard, toch meestal goed voor een uitspraak die de helft van de wereldbevolking schoffeert, hield zich verbazingwekkend rustig met een 'crematie is des duivels' als enig hoogtepunt. Ook Frank Deboosere heeft zich deze week gedragen. Frank Deboosere begot, hij wiens tandeloze grijns ons tegenwoordig aan een gedrogeerde havik doet denken.

We roepen dan ook op aan alle politici, en dan in het bijzonder aan vakspecialisten SP.A en Open VLD, om terug wat achterlijke of op z'n minst wat dommere uitspraken te doen, wij moeten dat hier kunnen vullen zulle. Als het hoogtepunt een rel in de krant is omdat Landuyt volgens Phaedra Hoste zei dat het een 'goede zaak was dat ze verhuisd was naar Antwerpen, en een slechte zaak omdat ze af en toe nog terugkomt' is, is het ver gekomen. Nog triestiger was het feit dat wij toevalligerwijze de bewuste uitzending van De Slimste Gemeente gezien hebben, en Landuyt echt wel zei dat 'het een spijtige zaak was dat ze naar Antwerpen verhuisd was en een goede dat ze nog af en toe terugkomt'. Die Landuyt heeft dan nog wel écht zijn excuses aan dat stuk omhooggevallen mediamadam aangeboden zeker? En we zullen dat en passant ook ineens doen, omwille van onze voorgaande zin.

Om maar te zeggen dat wij niet de enige waren die moeite hadden om nieuws te vinden, want het was zowat elke Vlaamse krant die deze week met de Landuyt vs. Hoste-vete uitpakte. Als er geen nieuws is, maak je dat toch wel zelf zeker; een veelvuldig toegepast principe van de Vlaamse pers overigens, met als meest bekende voorbeeld het geweersalvo gemonteerd door Robin Raeymaekers tijdens een item in het Midden-Oosten voor het VRT Journaal. Raeymaekers is nu overigens carrière aan het maken bij VTM Nieuws. Wij zullen maar geen oorzakelijk verband suggereren zeker?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten