woensdag 20 maart 2013

Woensdag 20 maart

Na een periode van relatief lange afwezigheid zijn we weer terug (roept u gerust HOERA en ontkurkt u zonder enige scrupules een fles champagne, het is daar tenslotte een ideale gelegenheid voor). Laat ons meteen ter zake komen, want een inleiding tja, die zegt nooit veel; niet waar?

Het is misschien een beetje laat om te zeggen, waarvoor onze excuses, maar toch; morgen gaan ze bij de NMBS toch niet staken! Hoezee. Waarom dat dat niet gebeurd, hebben wij het raden naar. Kwatongen beweren omdat er regen voorspeld is, maar een veel aannemelijkere zaak lijkt ons inziens dat er bij sommige vakbonden (*ACOD Spoor*) stilaan het besef groeit dat het draagvlak toch aanzienlijk begint af te nemen. Andere kwatongen beweren dan weer, ludiek als zij zichzelve vinden, dat er toch geen verschil is tussen een stakings- en een niet-stakingsdag. De grapjassen, natuurlijk is er een verschil.

Hoe zou het ondertussen met de Fyra zijn, vragen wij ons dan ook af. Wel, uw gok is zo goed als de onze. Nu nee, onze gok is ongetwijfeld iets beter, niets persoonlijks ofzo. Hoe dan ook, op 21 januari had de NMBS (Nationale Maatschappij der Belgische Stakers, volgens - wederom - kwatongen) AnsaldoBreda drie maanden gegeven om dat te fiksen. Nog één maand geduld uitoefenen dus. Wij vragen ons eigenlijk af of iemand die Fyra dan nog wel wilt. Nu rijdt er een trein, weliswaar slechts om de twee uur, maar toch, er RIJDT een trein, zonder plaatsreservering en aan een sympathiek tarief. Stiekem hoopt iedereen dat het met de Fyra fout afloopt. Wij durven zelfs beweren: ook de NMBS. De NS daarentegen, not so much, maar dat hadden we al eens uit de doeken gedaan.

Nu goed, na ietwat creatief gegoochel met getallen, data (in andere woorden systeem 'budgetcontrole Federale regering') zou er dus na onze berekeningen binnen een maand duidelijkheid moeten zijn. We zijn oprecht benieuwd, maar lachen zullen we zeker, dat weet je dan wel van de NMBS.

Jean-Luc Dehaene is toch al een hele periode CEO van Dexia af, maar nog steeds slaagt hij erin om de Belgische bevolking te klo---, excuses, te koeieneren. De federale regering had namelijk door wat creatief gegoochel met getallen besloten om de 2.9 miljard euro die het in de restbank Dexia stopte, niet door te rekenen in de begroting 2012. De logica daarachter moet ongetwijfeld iets in't genre geweest zijn van: 'goh ja, als we dat niet opschrijven kloppet e'. Dat is op zich niet onrustwekkend, dat is genoeg gebeurd (Een oude politieke legende stelt immers dat België enkel is toegetreden tot de Euro omdat ze had opgeschreven dat haar schuld 70 % ipv 90 % van het BBP was...) Het feit dat de regering nu verbaasd is dat dat niet mocht, is in onze ogen veel onrustwekkender. Enfin, die 2.9 miljard euro is dus te wijten aan Jean-Luc é. In ieder geval, daardoor loopt het tekort op tot 3.7 % in plaats van 2.8 %. Kan gebeuren.

Dat er niet alleen met CD&V, maar ook met SP.A gelachen kan worden, begint ondertussen ook De Standaard door te krijgen. De burgemeester van Hasselt, Hilde Claes, bekend sinds Pukkelpop, berucht om het gesjoemel in politiezone HaZoDi, was maandag namelijk te gast in De Slimste Gemeente. Wij laten nu graag even De Standaard zelf aan het woord:
Hilde Claes speelde maandag mee in 'De Slimste Gemeente' op Vier, en wat bleek: quizzen is niet meteen haar sterkste kant. Op zowat elke vraag bleef ze het antwoord schuldig. Zo herkende ze een jonge Britney Spears niet, wist ook niet hoe actrice Natalie Portman eruitzag en kon ze niet zeggen welk kind op drie religieuze taferelen stond afgebeeld (Jezus).
Het bevestigt ons vermoeden dat je met 'dochter/zoon zijn van...' in de politiek al heel ver kan komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten