maandag 11 februari 2013

Benedictus XVI

Op 28 februari 2013 zal paus Benedictus de zestiende aftreden. Zoals u wellicht had gemerkt was hij de jongste jaren (enfin, decennia) niet meer de meest frisse en dynamische verschijning. Hoe moet een nieuwe paus eruit zien? Is een paus in de 21ste eeuw nog wel nodig?

Eerst en vooral situeren we Benedictus XVI m.b.v. drie veelzeggende citaten:

1. De beste manier om HIV/Aids te bestrijden is door kuisheid en een gezond huwelijk. [...] Het uitdelen van condooms aan Afrikanen lossen deze problemen niet op; integendeel, zij vergroten het probleem. - Maart 2010, aan Franse journalist op de vraag of condooms aids helpen bestrijden.

Benedictus toch...

2. Homohuwelijken en abortussen zijn de meest gevaarlijke en verraderlijke uitdagingen die het hedendaagse gemeengoed bedreigen - Tijdens een bezoek aan Portugal.

Nu waren wij altijd van mening dat de opwarming van de aarde, ontbossing, armoede, het tekort aan drinkwater,... de grote uitdagingen waren, maar blijkbaar is het dus het huwelijk tussen twee mannen of vrouwen die elkaar doodgraag zien. Toffe kerel, die Benedictus.

3. De islam is slecht en onmenselijk -
2006, Universiteit van Ransenberg

We begrijpen nog altijd niet wat er door het hoofd van Benedictus ging op dit moment. Als ik nu eens in één klap een aantal miljard mensen beledig? Goh ja, waarom niet. Zijn 'sorry mannen', kon achteraf dan ook op niet zo veel begrip rekenen.

Dat het bijgevolg een goede zaak is dat Benedictus XVI aftreedt, staat buiten kijf. Nu houden wij wel ons hart vast en vragen wij ons af wie de opvolger gaat zijn. Maar moet er wel een opvolger zijn? Wij vinden van niet, tenzij een lesbische vrouw, aanhangster van het Darwinisme, als ultiem statement, maar achten die kans verwaarloosbaar klein.

Maar goed, waarom is een paus eigenlijk nodig? Verbazingwekkend goede vraag. Wij hebben wat rondgezocht en laten hier een aantal fanatieke Christenen aan het woord:

1. Jezus zei dat we er één nodig hadden. Wie zijn wij om Jezus in vraag te stellen?
2. De katholieke kerk heeft een sterke leiderfiguur naar wie elke christen kan opkijken. Wij herhalen: sterk leiderfiguur.
3. Hoe durf je de vraag voor de nood aan een paus te stellen? Branden in de hel zal je!

Long story short: ze weten het zelf niet zo goed. Nu vraagt u wellicht waarom wij tégen een nieuwe paus of een paus tout court zijn?

1. De paus en de katholieke kerk als geheel houdt nog veel te veel vast aan een visie die relevant was in het begin van de twintigste eeuw, maar dat nu al lang niet meer is. Het feit dat elke paus als hij verkozen werd een oude man op sterven na dood was, zegt op dat vlak meer dan genoeg. Daarnaast lijkt het voor de kerk of vrouwen niet eens bestaan in deze maatschappij. Is het niet tijd voor vernieuwing om nog relevant te blijven?
2. Hoewel vroeger de paus een rol van betekenis in de mondiale politiek speelde, is die vandaag zo goed als onbestaande. De invloed van de paus is nihil en wordt dikwijls afgedaan als de mening van een seniele oude man.
3. Een paus an sich is niet meer geloofwaardig, zeker sinds de getuigenissen van seksueel misbruik die naar buiten gebracht zijn, waaruit voornamelijk bleek dat er zich één grote doofpotoperatie had afgespeeld.
4. De opvattingen over een 'goddelijke hoogheid' zijn amper nog relevant in een maatschappij waar democratie en gelijkwaardigheid voorop staan.

Jammer genoeg zullen wij nu branden in de hel, maar wij hopen dat wij doch door enkele lezers vergezeld zullen worden.

Geen enkel bericht missen? Volg ons op Facebook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten