dinsdag 15 januari 2013

Het nieuws van 15 januari

Het Journaal heeft vandaag tien minuten aan de sneeuw besteed. Dat was minder dan verwacht, vermoedelijk omdat Jan Het Journaal deed, maar toch nog altijd aanzienlijk veel. Nodeloos om te zeggen dat er voor veel van het belangrijke nieuws geen tijd meer was. Aangezien de openbare omroep dus toch zijn plicht een beetje heeft verzaakt, hebben wij het relevante nieuws van de dag voor u samengevat.

Al deze nieuwsberichten zijn vergaard via de websites van BBC, CNN, The New York Times en European Voice. Dit omdat de klassieke Nederlandstalige nieuwsbronnen nog te zeer in verwondering zijn over het fenomeen van bevroren water dat uit de lucht valt. Op deredactie.be was zelfs een artikel te zien met als titel: "Ook eenden kijken verwonderd naar de sneeuw.". We waanden ons even op 9gag.com, maar moesten tot onze grote teleurstelling algauw zien dat er wel degelijk www.deredactie.be in onze adresbalk stond.

Wist u bijvoorbeeld al dat het hooggerechtshof in Pakistan een arrestatiebevel heeft uitgevaardigd voor de eerste minister? Dit omdat hij miljoenen dollars gekregen had, een beloning omdat hij twee elektriciteitscentrales had laten bouwen wanneer hij minister van Energie was. We zien hier trouwens opvallend veel gelijkenissen tussen Johan Vande Lanotte en Electrawinds, maar we zullen ons inhouden voordat Luc Rademaekers, hoofdredacteur van de VRT, ons schorst.

Nog meer slecht nieuws vanuit Syrië. Daar zijn meer dan vijftig mensen om het leven gekomen door een aanslag op de universiteit van Aleppo. De strijders tegen het regime wijzen een raket van het staatsleger als schuldige, de Syrische staatstelevisie beweert dan weer dat het de terroristen waren. Enfin, zij die door president - iedereen vindt mij nog wél tof - Assad als terroristen beschouwd worden. Bij de aanslag zouden vooral de studentenvertrekken en het departement architectuur getroffen zijn.

Hoog tijd voor goed nieuws dan, want de staat New York heeft als eerste staat een wet goedgekeurd die de wapenwet verstrengt. Aangezien Alex Jones daar niet blij mee is, kunnen wij niet anders dan daar wel mee blij te zijn. De wet werd goedgekeurd met een overweldigende meerderheid van 43 tegen 18 stemmen. Gebaseerd op deze steekproef kunnen we dan concluderen dat maar liefst 70 % van de Amerikanen een notie van intelligentie bezit. Het moge duidelijk zijn dat dit voor het in rekening brengen van Texas is.

Nog meer goed nieuws, want het aandeel van Apple is voor de eerste keer onder de $500 gezakt. Dit omdat de verkoop van iDinges serieus gedaald is. We zijn dan ook blij te ontdekken dat de mensen nu door hebben dat je hetzelfde product, zonder appeltje, voor minder geld elders kan kopen. Een rechtbank van Amerika heeft dat zelfs toegegeven, dat bepaalde merken *zoalsbijvoorbeeldSamsung* hetzelfde product aanbieden.

Ander nieuws nu. Na Frankrijk zal ook Nigeria troepen naar Mali sturen. Het zou gaan om 900 soldaten, wat het totaal uiteindelijk op 3300 soldaten in Mali moet brengen. De soldaten zijn er, onder VN-mandaat, om een einde te brengen aan de onrust daar, die ontstaan is doordat Islamtische groeperingen te steden bezetten. Aangezien het leger van Mali niet zo imposant is, hebben ze nu dus hulp van de VN gekregen. Ook de Europese Unie zei, bij monde van Catherine Aston (de Europese minister van Buitenlandse zaken met de uitstraling van een verlept theezakje) dat Mali op Europese steun kan rekenen.

Het rommelt een beetje in Europa, want vrijdag brengt David - eerste minister van Engeland - Cameron zijn langverwachte speech over de Britse positie in de Europese Unie. Sommigen zien er een slecht teken in dat hij die speech niet in België houdt, maar in Nederland. Voorts heeft IJsland de plannen om toe te treden tot de Europese Unie even opgeschort, met het oog op de verkiezingen daar in april. Het doet ons denken aan hoe hard de regering het voorbije jaar op z'n gat lag met de gemeenteraadsverkiezingen in oktober in aantocht.

Daarnaast is er in België ook nog tien centimeter sneeuw gevallen. Hier en daar is er wat hinder op de weg, spelen er kindjes in de sneeuw en vegen mensen hun voetpad.

Geen enkel bericht missen? Volg ons op Facebook!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten