vrijdag 18 januari 2013

Onheil

Het onheil dat dezer dagen over ons neerkomt kent geen weerga meer. Eerst heeft het gesneeuwd, met een overdosis Frank Deboosere als gevolg. Daarna reikt de vrouwenraad een award uit aan een satirische columnist, en groeit het besef dat wij de volgende kunnen zijn. Maar vandaag is het tijd voor de hoofdaffiche: Jacky Lafon heeft gesproken.

Vorige week vielen onze ogen op een wel heel apart bericht in De Standaard. Ergens in het midden, zo vlak boven de strips, lazen we het volgende: "Het rommelt bij Familie, kijkers ongerust over nieuwe personages." Onze interesse was gewekt, zeker toen we ook nog een reactie van Jacky Lafon lazen. U weet wel, zij die op de nationale IQ-test een IQ van 74 haalde - wat overeenkomt met Borderline retarded* - maar dat geheel weet aan het vergeten van haar leesbril. Om haar maar even te schetsen, uiteraard. Topactrice voor de rest overigens, zoals zij waarheidsgetrouw zatte Rita speelt kan niemand haar na doen. Nuchtere Rita daarentegen, daar is nog wat werk aan. Daarenboven heeft zij recent de Story Carrière-prijs gewonnen, dan kan niemand haar life-time-achievements nog in vraag stellen.

Natuurlijk is De Standaard een relatief serieuze krant, dus stopte de berichtgeving daar. Geprikkeld door nieuwsgierigheid besloten we dan maar even op onderzoek te gaan, en kijk, gelukkig is daar nog zo een krant als Het Nieuwsblad. Zoals u weet, de krant waar deontologie een onbestaand begrip is. Niemand kan de gebeurtenissen daaromtrent beter samenvatten dan de traumapsycholoog dat deed tegen Van Impe, hoofdredactrice, in Reyers Laat: "Dat u zoiets [publiceren van de foto's van de overleden kinderen op de voorpagina] doet is walgelijk, en ik wil met u en uw krant nooit meer iets te maken hebben."

Maar goed, het Nieuwsblad dus. We klikken wat op hun website en we zien een artikel van 9 januari 2013:

Zatte Rita drinkt nog, maar hervalt niet.
Is zatte Rita terug aan de drank? Trouwe kijkers van Familie vragen het zich sinds maandag af. Rita kreeg een borrel aangeboden door Patrick en sloeg die na een kleine aarzeling achterover.
En dan zijn er nog mensen die vinden dat Het Nieuwsblad een kwalitatieve krant is. Maar, we moeten het de krant nageven, ze laten ook Jacky Lafon aan het woord:

‘Vals alarm', zegt actrice Jacky Lafon. ‘Ik had het zelf ook gewild, maar Rita is niet opnieuw aan de drank. Af en toe zal ze een glaasje drinken, maar ze hervalt niet. Dat is natuurlijk niet logisch. Ik ken veel ex-alcoholverslaafden en heb al veel met specialisten gesproken. Na één druppel ben je weer verkocht.'

Juist Jacky, je kent veel ex-alcoholverslaafden. En die gesprekken met 'veel specialisten' waren niet voor jou, maar voor een vriend zeker? Voor haar eigen goed gaan we dan nog niet eens dieper in op het 'ik had het zelf ook gewild'-deel van haar verklaring.

Moving on, wederom een artikel van 9 januari 2013, Kijkers pikken nieuwe personages niet. In het artikel, dat trouwens verbijsterend lang is, schetst de journalist de context; er zijn vijf nieuwe personages bijgekomen. Onthoud dat getal vijf, dat is cruciaal. Wederom interviewen ze Jacky Lafon, we gaan bijna vermoeden dat ze zat de redactie van het Nieuwsblad is binnengestrompeld, en de journalisten dan maar van de gelegenheid gebruik gemaakt hebben om haar te interviewen. Mevrouw Lafon, we citeren letterlijk:

"‘Alles draait nu om die nieuwe familie Pauwels', zucht ook Jacky Lafon, die al sinds 1991 gestalte geeft aan – de al dan niet zatte – Rita. ‘Mensen spreken me er constant over aan. Ze hebben het moeilijk met die 97 nieuwe personages."
De oplettende lezer heeft nu ongetwijfeld twee dingen opgemerkt:
  1. Lafon kent getallen groter dan haar leeftijd. Wij waren er nochtans rotsvast van overtuigd dat ze op die manier elk jaar een getal bijleerde. Wij begrijpen volledig dat zo wat nummerkes onthouden redelijk lastig is.
  2. Volgens Het Nieuwsblad, op zich de meer betrouwbare bron van de twee (en dat is al erg genoeg), zijn er vijf nieuwe personages bijgekomen. Volgens La Lafon 97. We merken een redelijke contradictie op in de berichtgeving. 
We vragen ons oprecht af hoe Lafon op zo'n willekeurig getal komt. Een fatsoenlijke krant zou dan vragen: "Welke 97, wij tellen er precies toch maar vijf Jacky? Leesbril weer vergeten?".
Maar het Nieuwsblad is geen fatsoenlijke krant en dat wordt elke seconde nog pijnlijker duidelijk, want ten tijde van schrijven floept er weer een nieuw artikel op de website:
"Thuis-kijkers vragen zich af waar het glazen oog van Lowie is."

Zulk een journalistiek stemt ons triest tot op het bot.

* Borderline retarded: 'Kan moeite hebben met alledaagse taken zoals de microgolfoven gebruiken, treinschema's lezen en een telefoonboek gebruiken. Meer info hier.

Geen enkel artikel missen? Volg ons op Facebook!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten